JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Uppdaterat direktiv ska ge elektroniken längre liv

Ökad tålighet vid fall, långlivade batterier och enklare att reparera. Det är tre punkter i EU:s uppdaterade ekodesignkrav och energimärkning som ska förlänga livet på mobiler och surfplattor.

2020 såldes ungefär 150 miljoner mobiltelefoner och nästan 24 miljoner surflattor i EU. En mobiltelefon används i snitt två till tre år och surfplattor i cirka fem år.

– Nu ska mobiler och surfplattor för första gången få ekodesignkrav, vilket leder till längre livscykler då de blir mer robusta och lättare att reparera. Dessutom kommer energimärkningen att göra det enklare för konsumenter att göra medvetna val när det är dags att köpa ny mobiltelefon eller surfplatta, säger Carlos Lopes på Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Kraven förväntas minska energianvändningen för produktionen och användningen av mobiltelefoner och surfplattor med en tredjedel från och med 2030.

De nya kraven gäller alla mobiltelefoner och surfplattor som sätts på EU:s marknad från och med den 20 juni 2025.

De nya kraven:

  • Alla nya mobiltelefoner och surfplattor som sätts på EU:s marknad från och med den 20 juni 2025 måste tåla oavsiktliga fall och repor, vara skyddade mot damm och vatten, samt ha tillräckligt långlivade batterier.
  • Batterierna ska hålla för minst 800 laddnings- och urladdningscykler samtidigt som de behåller minst 80 procent av sin ursprungliga kapacitet.
  • Reservdelar ska fortsätta att finnas tillgängliga sju år efter att modellen slutat att säljas på EU-marknaden.
  • Det ska finnas tillgång på viktiga reservdelar inom fem till tio arbetsdagar.
  • Uppgraderingar av operativsystem ska vara tillgängliga i minst fem år efter det att produkten har släppts på marknaden.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)