JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Förarlös eltimmerbil efter ellastbil

Förra sommaren lät Stockholmsföretaget Einride rulla ut sin första prototyp av en förarlös fjärrstyrd batteridriven lastbil på vägarna. Ett år senare lanserar företaget en timmerbil i samma genre. Den är 50 procent mer kraftfull och utformad för att ta sig fram i vissa skogsmiljöer och på skogsvägar.

T-logen är namnet på den självkörande batteridrivna timmerbilen. Den följer i spåret efter den självkörande ellastbil T-pod som kom i fjol (länk).

Einride hävdar att T-logen är 50 procent kraftfullare än T-poden.

T-logen är utrustad med Nvidia Drive, och påstås vara självkörande enligt SAE nivå 4. Timmerbilen har ingen förarhytt, utan kan fjärrstyras av en operatör från långt avstånd. En säkerhetsteknik utvecklad i Israel av amerikanska Phantom Auto ger en robust fjärrstyrning med låg fördröjning via 4G. Här kan du läsa mer om Phantom Auto utveckling i Israel (länk).

T-logen förses med trafikdata i realtid, vilket gör att den kan förutse sin färdväg. Samma system kan koordinera flottor av T-logar för att effektivisera transporten och optimera leveranstid, batterilivslängd och energikonsumtion.

Några specifikationer:
• Batterikapacitet: 300 kWh
• Lastkapacitet: 16 ton
• Räckvidd på en laddning: drygt 20 mil
• Bredd: 2,552 m
• Höjd: 3,563 m
• Längd: 7,338 m

Einride grundades 2016 av Robert Falck (vd), Filip Lilja och Linnéa Kornehed.

I våras tecknade Einride ett kontrakt med DB Schenker, sedan tidigare är Lidl kund.

Avtalet med DB Schenker innebär att T-poden i höst ska börja trafikera sträckan mellan logistikföretagets två anläggningar i Jönköping, varav en del är på offentlig väg. Kontraktet omfattar en option på fler liknande pilotprojekt med den svenska ellastbilen på andra platser i världen.

 

 

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)